Pastele Carbonara un rasfat culinar

Home / Blog / Pastele Carbonara un rasfat culinar

Pastele Carbonara un rasfat culinar

Pastele Carbonara un rasfat culinar

Aparute in bucataria italiana la mijlocul secolului 20, pastele carbonara sunt unul dintre cele mai reprezentative feluri de mancare ale peninsulei si au facut inconjurul lumii fiind prezente in meniurile restaurantelor de pretutindeni.

Sunt un preparat traditional italian, originar din zona rurala. Regiunea Lazio, mai exact orasul Roma pretinde ca acest fel de mancare ii apartine. Multi pretind ca Pastele Carbonara au fost inventate de minerii din muntii Apenini. Acestia campau in munti luni la rand si purtau ingredientele cu ei: pecolino romano-branza din lapte de oaie specifica zonei, bacon, ulei de masline, sare, piper si paste proaspete, fara necesitatea de a fi tinute la rece. Ouale le luau de la fermierii din zona. Tot ce aveau nevoie era un vas si un foc de tabara.

Un fel de mancare romantic

Pastele sunt cel mai popular fel de mancare din intreaga lume. Se prepara usor, sunt potrivite atat pentru o cina simpla si rapida cat si pentru una sofisticata sau romantica. Cand spui paste gandul te duce in Italia, pe o straduta ingusta, delimitata de zidurile cladirilor incarcate cu istorie, unde servesti o portie de paste delicioase la masa unui restaurant mic si cochet.

Atunci cand vezi in farfuria din fata ta o portie de Paste Carbonara, se produce o reactie chimica in lant la nivelul creierului care rezulta nu un gand, ci o comanda a creierului care spune: ridica furculita! Dupa ce le-ai servit, mintea e libera sa contemple felul de mancare pe care tocmai l-ai savurat.

Diferite feluri de preparare

Pastele

De obicei Pastele Carbonara se fac din spaghete dar la fel de bine se prepara cu fettuccine, rigatone, bucatini sau penne. Pentru mai mult sos se opteaza pentru penne sau rigatone. Numele lor sunt date de forma pe care o poarta. Spre exemplu spaghetele au forma unor sfori, iar in italiana „spaghi” inseamna sfori, terminatia „ett”  este pentru diminutiv, ceea ce inseamna ca spaghetti sunt niste sfori mici. „Penne” inseamna stilou, iar varful acestor paste seamana intocmai cu cel al unui stilou. Bucatini arata ca niste spaghete doar ca au o mica gaura in mijloc, iar  „buco” inseamna gaura. „Fettucce” inseamna panglica, exact forma pe care o au si aceste paste. Terminatia „ine” este pentru diminutiv- panglici mici.

pastele carbonara

Sosul

Chiar daca pastele reprezinta trei sferturi dintr-o portie de Carbonara, ele sunt aproape irelevante fara sos. Gustul este dat de sos. Acesta se imparte in trei tabere: cei care folosesc oua si smantana, cei care folosesc oua si unt si cei care pastreaza reteta clasica din oua si pecorino (branza specific italiana tare si sarata, din lapte de oaie). Smantana si untul, evident, nu ar fi fost un pachet ideal pentru minerii care campau saptamani la rand in munti, insa in zilele noastre exista conditiile necesare pentru a gati o portie de Carbonara asa cum ne place: cu smantana, unt sau simple.

Carnea

Baconul, pancetta sau guanciale sunt tipurile de carne care se folosesc la Pastele Carbonara. Fiecare provine din parti diferite ale porcului, cum ar fi: baconul de pe spate sau burta, pancetta de pe burta si guanciale din falcile porcului. Diferenta dintre bacon si pancetta este felul cum sunt preparate: baconul este sarat si afumat iar pancetta este roluita, condimentata cu sare si piper si uscata. Guanciale este de asemenea un preparat uscat si nu afumat. Pancetta sau Guanciale sunt ingredientele autentice acestui fel de paste, Baconul aparand ulterior in reteta lor.

Branza

Dupa sos, carne si oua, ingredientul definitoriu il reprezinta branza. Sunt doua tipuri de branza tare, traditional italieneasca, care se folosesc in prepararea Pastelor Carbonara: Parmigiano Reggiano (parmezanul) obtinut din lapte de vaca din regiunea Emilia-Romagna si Pecorino Romano- obtinut din lapte de oaie din reginunile Lazio si Sardinia. Bazandu-se pe istorie si stil, multi pretind ca Pecorino-Romano este branza folosita in reteta clasica, ea fiind mai accesibila si mai aromata ca Parmigiano-Reggiano, mai ales ca branza din lapte de oaie era facuta inca din antichitate de catre tarani.

carbonara

Metoda de preparare

Carbonara poate parea un fel de mancare usor de preparat, insa ghinionul sta in detaliu si anume cum sa adaugi oua intr-o tigaie incinsa fara a ajunge sa obtii paste de oua prajite. Trebuie sa stii cum sa misti incheietura mainii pentru a combina ouale si branza cu pastele; cand sa adaugi putina apa de gatit si cum prajesti carnea. Pe scurt arunci pastele peste baconul, pancetta sau guanciale prajite in prealabil in tigaie in grasimea proprie sau unt pana se rumeneste, amesteci bine pana se unge fiecare pasta cu grasimea carnii sau a untului, apoi inlaturi tigaia de pe foc pentru a adauga ouale cu branza la o temperatura mai scazuta, in asa fel incat oualele sa nu se prajeasca. Apoi adaugi putina apa de gatit pentru a subtia sosul obtinut si gata masa!

Exista retete de Paste Carbonara pentru toate gusturile, pe care le gasiti in restaurantele aproape fiecarui oras din lume. Pastele Carbonara pe care le prefera clientii restaurantului nostru „Di’Vino Pizza&Pasta” sunt preparate cu bacon, parmegiano reggiano, smantana de gatit, penne sau spaghete si bineinteles, oua. Le poti incerca si tu sa vezi daca sunt pe gustul tau.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.